Wij maken gebruik van cookies

Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maken wij gebruik van cookies. Door de cookies te accepteren, word je herkend. Zo kunnen we onze website afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren en kunnen we je relevante informatie en advertenties laten zien. Voor meer informatie kun je kijken bij ons cookie- en privacybeleid. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Ik ga akkoord

Enige tijd geleden deelde ik een artikel met als titel “Beoordelingsgesprek verdwijnt, dit komt ervoor in de plaats”. De essentie van het artikel was dat een beoordelings-/ functioneringscyclus waarbij er één keer per jaar een beoordelings- en één keer per jaar een functioneringsgesprek plaatsvindt niet meer van deze tijd is en anders moet, ook om de nieuwe generatie tegenmoed te komen. Waar blijft in deze “traditionele cyclus” het “beoordelen van je leidinggevende”? Dit artikel door mij gedeeld en voorzien van een korte mening erbij, zorgde voor erg veel discussie. Dat is ook wat ik de laatste maanden ervaar. Er worden veel HR gerelateerde bijeenkomsten, lezingen en workshops gekoppeld aan dit onderwerp en iedere keer worden er andere theorieën en meningen op los gelaten waardoor de discussie weer loskomt.

Maar wat is nu de ideale functionerings-, en beoordelingscyclus? Of mogen we het ook helemaal niet meer zo noemen? Terwijl iedereen toch wil weten hoe hij of zij functioneert, wat zijn verbeterpunten zijn, waar de ontwikkelingen liggen? Zeker net zo belangrijk, waar ben je erg goed in? Hoe word je ervaren als persoon? Daarbij komt nog een minder leuk aspect; wat te doen met dossiervorming als je afstapt van het beoordelen?

Binnen onze organisatie kennen we nog steeds de traditionele beoordelings-, en functioneringssystematiek. In januari word ik “beoordeeld” en is het in principe éénrichtingsverkeer en in juni gaat het over mijn functioneren en mag ik ook aangeven wat ik van mijn leidinggevende vind 😉. Hier worden officieel verslagen van gemaakt die ondertekent dienen te worden. Ouderwets? Niet meer van deze tijd? Laatst werd me door mijn leidinggevende gevraagd wat ik ervan vond. Als ik vond, met mijn HR blik, dat dit in deze tijd anders zou moeten of ik hier eens over na wilde denken. Ik heb dit natuurlijk gedaan en kwam tot de conclusie dat ik het eigenlijk wel goed vond zoals het nu binnen onze organisatie gaat. Want weet je waar mijn inziens de essentie ligt? Niet in de officiële cyclus, maar in wat er door het jaar heen gebeurt! Het continu in gesprek blijven met je collega’s en leidinggevende, de twee wekelijkse “onofficiële” overleggen, de maandelijkse sessies met het team waar het ook over ons gaat, maar waar we ook de kans krijgen over het functioneren van de leidinggevende te praten. De korte lijnen die er zijn in het team, je collega’s kennen en aanvoelen, ook als het wat minder gaat op het gebied van werk- en privé. Soms ontzettend uit je slof mogen schieten als iets mis is gegaan, fouten mogen maken en dit direct aanpakken en niet wachten totdat er over je functioneren gesproken mag worden. Kort gezegd; de enorme open cultuur die er heerst.

Het gevolg hiervan is namelijk dat ik nog nooit in mijn 12.5 jarige carrière in een traditioneel beoordelingsgesprek heb gezeten en dat ik verrast werd, in positieve of negatieve vorm. Ik ben namelijk van mening dat dat niet kan, want dan heb je niet goed gecommuniceerd met elkaar of ben je niet open en eerlijk geweest. Dan zit daar iets mis en moet daar iets aangedaan worden i.p.v. aan je beoordelingscyclus. Om nogmaals mijn mening te geven, want dat doe ik graag, denk ik dat er vaker binnen een organisatie iets mis zit in de cultuur of relatie tussen leidinggevende en medewerker dan dat er een groot probleem wordt gemaakt van een beoordelings-, en functioneringscyclus. Of is dit te kort door de bocht? Ik vind het in ieder geval lastig om een antwoord te geven op wat nu een ideale beoordelings- en/of functioneringssystematiek is. Volgens mij geldt dit voor meer mensen. Dus als jij een antwoord hebt, hoor ik dat graag!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×